Stages & afstuderen bij IT RBLS

"Een IT-bedrijf lag bij mijn studie niet voor de hand, dat maakt het juist interessant"

Als student Technische Bedrijfskunde doet Stijn Rozendaal een onderzoeksstage bij IT RBLS. Een leerzame maar vooral ook een leuke periode, zegt hij. Wat hij heeft geleerd? Hoe je procestekeningen automatiseert. En hoe je je collega's inmaakt in de pingpong-competitie.

Uitdaging

Onderzoek naar de optimalisatie van de Rebel Approach

Eerste project

RPA middel Power Automate Desktop

Power Automate Process Advisor

Technology

Wie ben je?

"Ik ben Stijn, ik woon in Utrecht en ben tweedejaars student Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht. Ik loop nu viermaanden stage bij IT RBLS. De laatste maand van mijn onderzoeksstage is net ingegaan. Helaas, want ik heb het hier erg naar mijn zin."

Wat voor onderzoek doe je?

"Ik doe onderzoek naar procesverbetering. Daarbij analyseer ik de aanpak van IT RBLS. Die is opgedeeld in een aantal fases. Ik richt me op de analyse- en diagnosefase. Daarbij analyseer je welke uitdaging de klant heeft en hoe je dat gaat aanpakken."

Hoe ben je bij IT RBLS terechtgekomen?

"De hogeschool had IT RBLS benaderd omdat ze wisten dat zij eenstagiair zochten. Het leek mij een interessante stage, juist omdat het niet vanzelfsprekend is dat je met mijn studie bij een IT-bedrijf terechtkomt. Mijn nieuwsgierigheid werd geprikkeld en zo ben ik gaan opzoeken wat ze deden. Na een telefoontje met Arthur dat erg positief en relaxed was, ben ik langsgekomen en was het snel geregeld."

En bevalt het, een IT-bedrijf?

"Het leuke is dat bijna iedereen hier dezelfde studie heeft gedaan als ik. Daardoor kunnen verschillende mensen mij ook heel goed begeleiden tijdens mijn onderzoek. Dat is echt heel waardevol. Ik heb het idee dat ik nu al dingen leer die je normaal gesproken pas tijdens je afstuderen leert. Naast mensen interviewen en literatuuronderzoek ben ik regelmatig bij een demo en krijg ik goed mee wat de verschillende collega's bij klanten doen. Elke klant is anders en heeft zijn eigen processen. Dat is mooi om te ontdekken."

Heb je al dingen ontdekt die IT RBLS anders kan doen?

"Ik ben erachter gekomen dat het goed mogelijk is het verwerken van procestekeningen tot geautomatiseerde workflows te automatiseren. Dat heb ik uitgezocht en het blijkt goed te werken. Ik ben nu een implementatieplan aan het schrijven en binnen een maand zouden ze het in de praktijk kunnen invoeren. Omdat het zo'n jong bedrijf is, kun je met alle input die je geeft het bedrijf mee vormgeven. Als het aanslaat en ze het de komende jaren blijven gebruiken, heb ik een aandeel gehad in de opbouw van het bedrijf. Dat vind ik supergaaf!"

POWER AUTOMATE PROCESS ADVISOR

Is de sfeer bij IT RBLS een beetje goed?

"Het is een jong bedrijf én de medewerkers zijn allemaal ook vrij jong. Daardoor heb je veel raakvlakken.Wat ik echt leuk vind, is in de pauze een van mijn collega's helemaal wegslaan aan de pingpongtafel. We hebben een serieuze competitie opgezet. In het begin kon ik er niks van. Laat ik zeggen dat het me nu af en toe lukt om een spelletje te winnen. Dat soort dingen maken de sfeer zo aangenaam dat ik elke dag met heel veel plezier naar mijn werk ga. Binnenkort gaan we met z'n allen varen op de Loosdrechtse Plassen. Dat is eigenlijk na mijn stage, maar ik mag gelukkig nog mee. Het lijkt me een heel leuke manier om mijn stage af te sluiten."

Zou je na je studie bij IT RBLS willen werken?

"Ik ben tweedejaars student, dus ik heb nog een hele route voor me. Ik weet nog niet heel goed wat ik later wil doen. Dat is een van de redenen dat ik deze studie heb gekozen: het is lekker breed. Als ik in de IT zou eindigen, is dit wel echt een plek waar ik zou willen werken. Het Power Platform vind ik heel interessant, de klanten zijn heel divers en de collega's zijn top. Ik vind het ook leuk dat ik iets heel anders doe dan de meeste medestudenten. Bij procesoptimalisatie denken de meeste mensen aan eenfysiek proces, maar ook digitale processen kun je optimaliseren. Hierna moet ik weer een jaar de collegebanken in. Ook daar heb ik wel weer zin in. Ik kijk ernaar uit om een paar studiegenoten weer eens te zien. Maar stiekem zijn we al in gesprek om een bijbaantje bij IT RBLS vorm te geven! "

pdf